Nieuws

40-jarig jubileum!


1 mei 2018 zijn Jan en Hannie Just de la Paisières 40 jaar werkzaam in Pannenkoekhuis de Carolinahoeve! We blikken even terug naar het ontstaan, het behoud en de laatste 40 jaar van de Carolinahoeve in het bijzonder.

Al pannenkoeken vanaf 1900
De Carolinahoeve werd in 1765 gebouwd aan één van de koningswegen. Het doel van de hoeve was om hier even te kunnen verpozen en paarden te laten verwisselen. In 1862 is de Carolinahoeve, volgens de kronieken, geheel afgebrand, maar ook in de latere jaren is er nog een keer brand uitgebroken. Omstreeks 1900 was de boerderij verpacht aan 3 broers en een zuster Pruis. De broers werkten op het land en in de bossen. Vrouw Pruis, zoals ze in De Steeg werd genoemd, zorgde voor de huishouding en verkocht toen reeds pannenkoeken aan de waarschijnlijk schaarse wandelaars. In 1922 werd de Carolinahoeve, na in 1911 eigendom van Natuurmonumenten te zijn geworden, verpacht aan de heer J. Dikker. In 1946 ging de pacht over van vader J. op zoon E.H. Dikker. Hij was de laatste exploitant van de boerderij en het theehuis. In 1973 beëindigde hij zijn bedrijf.  

Wim Kan zorgt voor behoud de Carolinahoeve
Verschillende prominente figuren hebben op de Carolinahoeve gelogeerd, o.a. professor Gerbrandy, Simon Carmiggelt, minister Kan en later zijn zoon Wim Kan met zijn vrouw Corry Vonk, die 26 jaar lang vaste gasten waren. Na de sluiting heeft een comité met o.a. Simon Carmiggelt en Wim Kan, geld bijeen gezameld om de Carolinahoeve te behouden. In januari 1975 was er al fl 60.000,- binnen voor de restauratie. Ook kwam het project in aanmerking voor een rijksbijdrage in het kader van de werkeloosheidsbestrijding in de bouw.

40 jaar
Vanaf 1978 wordt de Carolinahoeve beheerd door de familie Just de la Paisières en vanaf 1 juni 2000 is de exploitatie overgegaan in hun handen. 40 jaar zijn zij werkzaam in de Carolinahoeve en hebben in die tijd heel wat meegemaakt. In 2001 moet de hoeve verplicht dicht vanwege de Mond en Klauwzeer (MKZ)- crisis. Nationaal Park Veluwezoom was toen c.a. 3 maanden voor het publiek afgesloten. Ondanks deze tegenslag zijn zij vol goede moed doorgegaan. Binnen en buiten de hoeve is niet veel veranderd in al die jaren, dat is ook wat de gasten zo leuk vinden. Binnen is een bord te zien met de menukaart en prijzen van 1954. Die prijzen zijn wel wat veranderd: in die tijd kostte een kopje koffie fl. 0,45 inclusief bediening! Naast de met de hand gebakken pannenkoeken serveert de hoeve tegenwoordig ook soep, broodjes en uitsmijters. 
      
Feest
Met hun personeelsleden gaan Jan en Hannie hun 40-jarige jubileum vieren met een uitje op zaterdag 2 juni. De Carolinahoeve is dan gesloten.

 Lees hier meer over de historie van de Carolinahoeve.


Share our website

Like Pannenkoekenhuis de Carolinahoeve

Quicklinks

Facebook